Wat houdt een samenlevingscontract in?

RedactieAlgemeen

Stel u woont met uw partner samen, maar u bent nog niet getrouwd. Verder zijn jullie ook geen geregistreerd partnerschap aangegaan. Dan kunt u een samenlevingscontract aangaan. Maar wat is dat nu precies?

Een samenlevingscontract kunt u aangaan als u van plan bent om samen te gaan wonen, maar ook als dit al het geval is. Dit kan samen met uw partner maar ook met bijvoorbeeld een familielid of een goede vriend. Wel kunt u dit maar met één persoon realiseren.

Maar wat zijn hier nu precies de voordelen van? Het kan zo zijn dat banken willen dat u een samenlevingscontract heeft afgesloten bij een notaris als u een hypotheek wilt afsluiten. Verder houdt het in dat u fiscale partners van elkaar wordt. Hierdoor kunt u samen belastingaangifte doen. Dit kan voordelig zijn. Ook krijgt u recht op een partnerpensioen.

Een samenlevingscontract is niet verplicht. Maar het kan dus wel handig zijn. Er worden vooral afspraken gemaakt voor tijdens het samenwonen. Er moet bijvoorbeeld worden afgesproken wat er onder de kosten van de huishouding valt en van wie welke meubels zijn.

U maakt ook afspraken voor de situatie na het samenwonen. Een samenlevingscontract kan eindigen doordat uw partner bijvoorbeeld overlijdt of u besluit toch te gaan trouwen. Ook kunt u uiteraard zelf kiezen om het samenlevingscontract te eindigen. Hij wordt dan ontbonden. Hoe dit wordt geregeld staat in het contract zelf. Voor de hand ligt dat u een aangetekende brief stuurt naar uw partner dat de samenleving eindigt.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat u een notaris nodig heeft om het samenlevingscontract te kunnen sluiten. De kosten daarvan verschillen per notaris.

Mocht u verder nog vragen hebben, kunt u ons bereiken op het volgende telefoonnummer: 010-4130090

Samenwonen & uit elkaar