Wat te doen als uw werkgever het loon niet (tijdig) betaalt?

RedactieArbeidsrecht

Als werknemer rekent u erop dat uw loon tijdig en correct wordt uitbetaald. Wanneer dit niet gebeurt, roept dit vaak vragen op over uw rechten. Wat zijn de gevolgen voor de werkgever als hij uw loon onterecht niet betaalt? En welke stappen kunt u ondernemen om alsnog te krijgen waar u recht op heeft?

Recht op loon
Bij een loonconflict is het allereerst belangrijk om te controleren of u daadwerkelijk recht heeft op het (volledige) loon. Raadpleeg uw arbeidsovereenkomst of collectieve arbeidsovereenkomst om te zien of er bepalingen zijn die invloed kunnen hebben op uw loonbetaling. Zo kunnen er bijvoorbeeld loonvrije wachtdagen zijn opgenomen, wat betekent dat u bij ziekte niet direct vanaf de eerste dag recht heeft op loon. In dat geval mag de werkgever over de eerste dag of maximaal de eerste twee dagen van ziekte geen loon uitbetalen.

Daarnaast is het verstandig om uw loonstroken zorgvuldig te controleren. Hierop staat het bedrag vermeld dat u had moeten ontvangen. Dit kan helpen bij het achterhalen van eventuele fouten of achterstallige betalingen.
Wanneer is er sprake van te late loonbetaling?

Een werkgever is pas te laat met betalen zodra het loon opeisbaar is geworden. In de meeste gevallen staat in de individuele arbeidsovereenkomst of collectieve arbeidsovereenkomst vermeld op welke datum het loon betaald moet worden.
Als er in uw contract geen specifieke betaaldatum is opgenomen, geldt dat het loon moet worden voldaan na afloop van het tijdvak waarover het is verschuldigd. Wordt u bijvoorbeeld maandelijks betaald? Dan moet het loon over februari uiterlijk eind maart op uw rekening staan.

Neem contact op met uw werkgever
Zodra u constateert dat uw loon niet tijdig is uitbetaald, moet u dit met uw werkgever bespreken. Neem telefonisch of per e-mail contact op en geef aan dat u uw loon nog niet heeft ontvangen. Vraag uw werkgever om het bedrag zo snel mogelijk alsnog over te maken. In sommige gevallen kan er echter een geldige reden zijn voor de vertraging, zoals administratieve fouten of bijzondere omstandigheden. Daarom is het belangrijk om eerst helderheid te krijgen voordat u verdere stappen onderneemt.
Stuur een aangetekende brief

Als uw werkgever niet reageert op uw e-mail of telefoontje, of weigert te betalen, is de volgende stap het sturen van een aangetekende brief. In deze brief verzoekt u uw werkgever uitdrukkelijk om het achterstallige loon binnen zeven dagen op uw rekening te storten. Vermeld daarbij duidelijk om welk loon het gaat en over welke periode het verschuldigd is.
Daarnaast dient u uw werkgever erop te wijzen dat u juridische stappen zult ondernemen als de betaling uitblijft. Op internet zijn diverse modelbrieven beschikbaar die u als voorbeeld kunt gebruiken voor uw loonvordering. Het sturen van een aangetekende brief zorgt ervoor dat u een officieel bewijs heeft van uw verzoek, wat van belang kan zijn bij verdere juridische stappen.

Stap naar de kantonrechter
Als uw werkgever na het ontvangen van de aangetekende brief nog steeds weigert te betalen, kunt u een loonvordering indienen bij de kantonrechter. Houd er rekening mee dat een juridische procedure kosten met zich mee kan brengen. Als u een advocaat of mediator inschakelt, dient u hun kosten zelf te betalen. Dit is echter niet verplicht. Bij de kantonrechter kunt u ook uw eigen procedure voeren. Daarnaast kunnen er griffiekosten van toepassing zijn, afhankelijk van de situatie en de hoogte van de vordering.

Wacht niet te lang met het opeisen van uw loon, want een loonvordering verjaart na vijf jaar. Deze verjaringstermijn kan echter worden verlengd als u tijdig een aangetekende brief naar uw werkgever stuurt waarin u om betaling verzoekt.

Wettelijke verhoging

Als uw werkgever uw loon te laat uitbetaalt, kan hij in sommige gevallen verplicht zijn een wettelijke verhoging te betalen. Dit is een boete die ingaat vanaf de vierde dag na de oorspronkelijke betaaldatum. De maximale wettelijke verhoging bedraagt 50% van het achterstallige loon. De rechter kan dit bedrag beneden bijstellen tot een redelijk niveau.

Wettelijke rente
Naast de wettelijke verhoging heeft u ook recht op wettelijke rente over het achterstallige loon. Deze rente bedraagt 6,00% en wordt berekend over zowel het achterstallige loon als de wettelijke verhoging. In tegenstelling tot de wettelijke verhoging kan de rechter de wettelijke rente niet verlagen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? De Rechtswinkel Rotterdam is telefonisch bereikbaar op maandag en donderdag om 13:30-17:30 en op dinsdag, woensdag en vrijdag om 8:30-12:30.