Boete studentenreisproduct

RedactieAlgemeen

Het nieuwe collegejaar is begonnen. Veel studenten duiken weer met frisse moed de collegebanken in terwijl andere juist hun studentenperiode afsluiten. Voor hen begint het echte werkleven. Daar komt natuurlijk van alles bij kijken. Een nieuwe werkomgeving met nieuwe mensen en nieuwe ervaringen. Het is dan ook niet vreemd dat veel afgestudeerden vergeten hun studentenreisproduct stop te zetten. Het gevolg is een fixe boete van DUO.

Bijna de helft van de afgestudeerden vergat in 2015 zijn of haar studentenreisproduct stop te zetten. Je hebt recht op een studentenreisproduct als je een voltijdopleiding doet aan mbo, hbo of universiteit. Als je nog steeds gebruik maakt van jouw studentenreisproduct terwijl je geen voltijdopleiding meer volgt, dan kan DUO jou een boete geven van €97,- per halve maand. De eerste helft van de maand loopt daarbij tot en met de vijftiende van de maand. Pas als de boete een maand is ingegaan wordt per e-mail een waarschuwing gegeven van de openstaande boete. Dit betekent dat er op dat moment al een boete van bijna €300,- moet worden betaald.

Het studentenreisproduct moet worden stopgezet vóór of op de vijfde werkdag van de eerste maand waarin je er geen recht meer op hebt. Vanaf de eerste dag van die maand mag al niet meer worden gereisd met het studentenreisproduct. Het is het mogelijk op afstand het reisabonnement te stoppen of de ov-kaart te blokkeren als het gratis reisabonnement is verlopen, maar dit gebeurt maar op kleine schaal. Het is volgens een woordvoerder van Translink te kostbaar om dit voor alle studenten mogelijk te maken. Bijna alle oud-studenten moeten dus zelf naar een automaat om het abonnement stop te zetten.

Let dus op dat je het studentenreisproduct op tijd stopzet op het moment dat je niet meer studeert. Voor mensen die dit jaar zijn afgestudeerd, stopzetten kan nog uiterlijk tot en met vrijdag 7 september 2018! Kijk voor meer informatie op www.duo.nl.

https://www.volkskrant.nl/economie/gratis-ov-mondt-voor-bijna-helft-ex-studenten-uit-in-boete~b699b9a1/