De voordelen van een testament

RedactiePersonen-, familie- en erfrecht

Een testament kan vaak veel problemen voorkomen. Emoties na een overlijden kunnen hoog op lopen. Het kan daarom verstandig zijn om in het testament dingen te regelen. In uw testament kunt u iemand, of meerdere mensen, de bevoegdheid geven om de erfenis te regelen. Soms kan het handig zijn om ervoor te zorgen dat nabestaanden weten wat ze kunnen verwachten, maar dit verschilt natuurlijk per situatie.

Volgens het erfrecht gaat de erfenis naar de langs levende partner, maar de kinderen worden wel al meteen erfgenaam. Dit betekent dat de partner erfbelasting voor de kinderen (of andere erfgenamen) moet voorschieten. Mensen rekenen hier vaak niet op en dit kan problemen opleveren als het grootste deel van de erfenis een huis is. Via een testament kan vastgelegd worden dat de erfdelen van kinderen onder de vrijstelling van de partner vallen. Dit is vaak gunstig, gezien de partners een vrijstelling van 720.000 euro genieten.

Een ander belangrijk punt bij een testament is om deze te blijven updaten. Als er wat gebeurt in uw privéleven, zoals een scheiding of een huwelijk, kan dat uw situatie flink veranderen. Hierbij gaat het vaak mis bij testamenten, mensen hebben hier niet aan gedacht en dit kan hele vervelende situaties opleveren voor de nabestaanden. Zorg er daarom voor dat uw testament klopt met uw huidige situatie.

Het is ook mogelijk om zelf een document te maken waarin u een voorwerp aan iemand nalaat. Dit kan alleen voor kleine spullen, denk hierbij aan sieraden of een klein kunstwerk. Zo’n document wordt een codicil genoemd. Deze zijn alleen geldig als het handgeschreven, gedateerd en ondertekend is. Het kan alleen gebruikt worden voor roerende zaken. Toch is dit niet handig bij kostbare zaken, gezien een codicil niet is vastgelegd bij de notaris. Zorg er daarom ook voor dat als het om kostbare spullen gaat, het ook in uw testament is opgenomen.

Testament – Enveloppe cachetée – Cachet de Cire – Manuscrit – Légataire