Geen werk meer, recht op een uitkering?

RedactieAlgemeen

Het is natuurlijk een zeer vervelende situatie als u uw baan (gedeeltelijk) kwijtraakt. Gelukkig hebben we in Nederland de Werkloosheidswet; een opvangnet waardoor werklozen een uitkering kunnen krijgen. U moet echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een werkloosheidsuitkering, maar wat zijn deze voorwaarden nou precies?

 

 1. U moet werkloos zijn geworden
  Volgens de WW bent u al werkloos wanneer er sprake is van een verlies van 5 contracturen per week. Verlies u dus minder dan 5 contracturen per week, wordt u voor de WW niet als werkloos beschouwd. Toch is deze voorwaarde wel prettig, mocht u namelijk wegens omstandigheden gedeeltelijk uw baan verliezen dan kunt u in aanmerking komen voor een aanvullende uitkering.
 2. U mag niet verwijtbaar werkloos zijn geworden
  Neemt u zelf ontslag of bent u op staande voet ontslagen, dan wordt dit aangemerkt als ‘verwijtbaar werkloos’. Het is dan aan uzelf te wijten dat u geen inkomen heeft. Wanneer u verwijtbaar werkloos bent vervalt dus uw recht op een WW-uitkeren. Indien u meent dat u onterecht op staande voet bent ontslagen dan moet u hiertegen in bezwaar gaan. Zorg er daarnaast dus altijd voor dat u een nieuwe baan heeft voordat u bij uw huidige baan ontslag neemt, zo verliest u geen inkomsten.
 3. U moet verzekerd zijn voor werkloosheid
  Vaak gebeurt dit automatisch, omdat uw werkgever een bedrag voor u betaald voor de WW-verzekering. Controleer dit voor de zekerheid nog even in uw contract of bij uw werkgever.
 4. U moet een minimaal aantal weken hebben gewerkt
  U moet minimaal 26 weken van de 36 weken voorafgaand aan uw werkloosheid hebben gewerkt om in aanmerking te komen voor een kortdurende WW-uitkering, deze duurt minimaal 3 maanden.
  Wanneer u minimaal 4 jaren heeft gewerkt in de 5 jaren voorafgaand aan uw werkloosheid dan kunt u aanspraak maken op een langdurende WW-uitkering.

 

 

U zal nooit volledig voor uw oude inkomsten vergoed worden via een WW-uitkering. De eerste twee maanden krijgt u namelijk 75% van uw dagloon vergoed en daarna 70% van uw dagloon.