Help! Ik kan geen huurwoning vinden

RedactieHuur- en woonrecht

Een groot probleem in de gemeente Rotterdam: het tekort aan sociale huurwoningen. Kunt u geen huurwoning krijgen? In dit artikel vindt u een aantal tips.

 

Urgentieverklaring

Wellicht heeft u recht op een urgentieverklaring. Met een urgentieverklaring krijgt op voorrang bij de zoektocht en lotingen voor woningen. Om een dergelijke verklaring aan te kunnen vragen dient er sprake te zijn van een dringende reden voor de woningzoektocht. Een verklaring kan worden toegewezen wegens:

 

  • medische noodzaak;
  • onbewoonbaarheid;
  • woonlasten;
  • geweld en bedreiging;
  • doorstroming vanuit opvanginstellingen;
  • uitstroom uit voorziening voor tijdelijke opvang vanwege geweld of relationele aard;
  • mantelzorg.

 

Meer informatie over deze verklaring en het aanvragen hiervan vindt u via de Stichting Urgentieverklaringen Woningzoekenden Rijnmond (SUWR).

 

Geen recht op urgentieverklaring

Als u geen recht heeft op een urgentieverklaring, zijn er ook andere mogelijkheden om de zoektocht te bespoedigen.

 

Verloting

Een deel van de woningen op Woonnet-Rijnmond wordt verloot. Bij deze woningen maakt het niet uit hoe lang u ingeschreven staat.

 

Tijdelijke verhuur

U kunt mogelijk in aanmerking komen voor woningen die woningcorporaties tijdelijk verhuren omdat ze op termijn gesloopt of grondig gerenoveerd gaan worden.

 

Directe kans-woningen

Via het reageren op ‘directe kans-woningen’ op Woonnet-Rijnmond waarbij geldt dat wie het eerste reageert ook als eerste in aanmerking komt voor de woning.

 

Bij de Rechtswinkel Rotterdam zien we dat er vaak mensen op zoek zijn naar een woning maar dat deze zoektocht niet of niet snel genoeg wil lukken. Als u hier juridisch niet uitkomt, kunt u met ons contact opnemen.

media_xll_1590801