Het Verenigd Koninkrijk bezoeken ná de Brexit? Dit is wat u moet weten.

RedactieAlgemeen

Als u vaker naar het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft gereisd, dan weet u dat het vereist is om een geldig identiteitsbewijs of paspoort bij u te hebben. Dit komt doordat het VK geen deel uitmaakt van het Schengengebied.  Het is echter mogelijk dat bij een no deal vanaf 1 januari 2021 het VK een identiteitskaart niet langer accepteert om het land in en uit te reizen.

Deal

Op dit moment onderhandelen de Europese Unie (EU) en het VK over een terugtrekkingsakkoord. Mocht deze er komen, dan geldt er mogelijk een overgangsperiode tot en met 31 december 2020. Tijdens deze periode  blijven de EU-regels in het VK nog gelden. De nationale identiteitskaarten van EU-burgers blijven dan geldig om in het VK nog in en uit te reizen. Het is ook mogelijk voor EU-burgers om nog tenminste 5 jaar na het einde van de overgangsperiode op een identiteitskaart naar het VK te reizen.

No deal

Mochten de EU en het VK er niet in slagen een terugtrekkingsakkoord te sluiten, dan gaat hetgeen hierboven besproken niet door. EU-burgers mogen in dat geval tot en met 31 december met een geldig paspoort of geldige identiteitskaart het VK in- of uitreizen. Vanaf 1 januari 2021 wordt een identiteitskaart mogelijk niet langer geaccepteerd als document om het VK mee in of uit te reizen. U heeft dan een geldig paspoort nodig. Wat de regels werkelijk gaan worden vanaf 1 januari 2012, zal duidelijk zijn op het moment dat de onderhandelingen van de EU en het VK afgelopen zijn.