Hoe stel ik een ouderschapsplan vast?

RedactiePersonen-, familie- en erfrecht

Gaan u en uw partner uit elkaar en heeft u kinderen? Dan moeten u en uw partner afspraken maken over waar de kinderen wanneer wonen, wie wanneer met ze op vakantie gaat, wie ze naar school brengt, hoe het contact is met de ouder waar de kinderen op dat moment niet zijn, verdeling van feestdagen en verjaardagen etc. Het vastleggen van deze afspraken doen wij in Nederland in een omgangsregeling.

Wanneer u en uw partner beiden juridisch ouder zijn, heeft u beiden recht uw kinderen te zien. Dit betekent dat u samen afspraken moet maken en deze moet opschrijven. Dit moet in ieder geval het adres waar de kinderen wonen bevatten. Een omgangsregeling neemt u op in het ouderschapsplan. Daarin staat ook hoe u als ouder de kosten van de opvoeding verdeelt.

Lukt het u en uw partner niet om samen een ouderschapsplan en omgangsregeling op te stellen? Dan zijn er opties. U kunt hulp inschakelen bij het overleg. Ten eerste kunt u een mediator inschakelen. Met deze persoon kunnen jullie samen tot een oplossing komen. U geeft beiden aan waar u er niet uitkomt en waarom en probeert vervolgens met de mediator een oplossing te vinden. Wanneer u hulp krijgt via jeugdzorg, kunt u (vaak) via de gemeente een bemiddelaar inschakelen. Wanneer u er met behulp van de mediator nog steeds niet uitkomt, kunt u naar de rechter stappen. Dan heeft u hulp nodig van een advocaat. Wanneer de rechter de omgangsregeling vaststelt, moeten de ouders zich hieraan houden.

Wanneer uw omstandigheden veranderen, kunt u de omgangsregeling samen aanpassen. Wanneer u er samen niet uitkomt, kan de rechter ook het ‘verzoek tot wijziging’ goedkeuren en nieuwe afspraken vastleggen of bestaande afspraken stoppen of aanpassen. Kinderen mogen ook een verzoek tot of een verzoek tot wijziging van de omgangsregeling indienen bij de rechtbank.

Wanneer uw ex-partner zich niet aan de omgangsregeling houdt kunt u eerst proberen het gesprek aan te gaan. Wanner dit niet lukt, kunt u wederom naar een mediator stappen en als laatste optie naar de rechter om nakoming van de omgangsregeling te vragen. De rechter zal uw ex-partner dan uiteindelijk kunnen dwingen de omgangsregeling na te komen.