Hoe werkt de kinderalimentatie? Wanneer heb ik er recht op en hoe hoog is deze?

RedactieAlgemeen

Als u en uw partner uit elkaar gaan, moet u samen de kosten voor uw kinderen dragen. U heeft mogelijk recht op kinderalimentatie, dat betekent dat u van uw ex een bedrag krijgt voor de verzorging van uw kinderen. Er zijn hierbij een aantal zaken die u moet weten en op moet letten.

  • Ten eerste kunt u kinderalimentatie verlangen als uw ex-partner meer inkomen heeft. Ook moet uw ex-partner wel wettelijk gezien ouder zijn van uw kind of kinderen. Ook als u ex-partner niet per se meer verdient, maar de kinderen wel veel meer bij u zijn en u daardoor veel meer kosten maakt, kunt u kinderalimentatie aanvragen.
  • Kinderalimentatie betaalt uw ex-partner tot het 18e levensjaar van uw kinderen. Dit loopt namelijk samen met de onderhoudsplicht.
  • Als uw kind het 18e levensjaar bereikt, dan moet hij zelf zijn kosten dragen. Heeft uw kind niet voldoende inkomen om in zijn eigen kosten te voldoen? Dan moet u deze als ouder betalen en moet uw ex-partner de kinderalimentatie aan uw kind betalen.
  • Wanneer het kind het 21e levensjaar bereikt dan hoeft er geen kinderalimentatie te worden betaald, alleen als dit bijvoorbeeld in een echtscheidingsconvenant is vastgelegd.
  • Over de hoogte van de kinderalimentatie maakt u afspraken met uw ex-partner. Dit moet een bedrag zijn per maand, niet in een keer volledig. U kunt deze afspraken met elkaar maken, maar ook met behulp van een mediator, advocaat of notaris. Een advocaat kan u helpen wanneer u er niet uit komt met uw ex-partner en naar de rechter wilt stappen. Schrijf ook altijd alle afspraken die u maakt op in het ouderschapsplan.
  • Vindt u het lastig om te bepalen wat een juist bedrag is voor de alimentatie? Dan kunt u het LBIO, het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen, vragen om een berekening te maken op basis van uw situatie en u zo een duidelijk beeld te geven van wat een goed bedrag zou zijn voor u. De hoogte wordt afgeleid aan normen die de behoefte van het kind bepalen, de draagkracht van de ouder en de specifieke behoefte van het kind. De kinderalimentatie wordt elk jaar opnieuw bekeken.
  • U kunt ook hulp op vragen van het LBIO wanneer uw ex-partner de kinderalimentatie niet betaald.
  • Elk jaar gaat op 1 januari de kinderalimentatie met een bepaald percentage omhoog. Dit moet uw partner dan dus ook meenemen in het bedrag. Soms heeft u hier geen recht op, bijvoorbeeld als de rechter dat heeft bepaald.
  • Als u kinderalimentatie ontvangt, hoeft u deze niet op te geven bij uw inkomstenbelasting. En wanneer u deze betaalt, kunt u deze niet aftrekken van uw belastingaangifte.