Hoe zeg ik mijn abonnement op een blad of tijdschrift op? En hoe zit het met de stilzwijgende verlenging van abonnementen?

RedactieConsumentenrecht

Het komt vaak voor dat een abonnement van een krant of tijdschrift stilzwijgend verlengd wordt. Wat is nou de opzegtermijn die u in acht moet nemen? Hoe moet u opzeggen? Kunnen proefabonnementen op bladen en tijdschriften zomaar verlengd worden? U leest het hier.

Opzeggen abonnement op bladen en tijdschriften

Wilt u een abonnement op een blad of tijdschrift opzeggen? Dan moet u vaak een opzegtermijn in acht nemen. De opzegtermijn verschilt doorgaans van één tot drie maanden.

U moet online kunnen opzeggen als u uw abonnement online hebt afgesloten. U kunt dan bijvoorbeeld via de e-mail uw abonnement opzeggen. Moet u uw abonnement schriftelijk opzeggen, dan kunt u gebruik maken van onderstaande link voor een voorbeeldbrief.

https://www.consuwijzer.nl/voorbeeldbrieven/abonnement/voorbeeldbrief-opzeggen-van-een-abonnement

Opzeggen na stilzwijgende verlenging

Een krant of tijdschrift mag uw abonnement stilzwijgend met maximaal 3 maanden verlengen. Wilt u binnen die periode uw abonnement opzeggen? Houd dan rekening met een opzegtermijn van maximaal een maand. Ook moet u dan wel het stilzwijgende verlengde abonnement ‘uitzitten’.

Een krant of tijdschrift kan ook uw abonnement stilzwijgend voor onbepaalde duur verlengen. Dan heeft u ook een opzegtermijn van ten hoogste een maand. Verschijnt het tijdschrift minder dan één keer per maand?  Houd dan rekening met een opzegtermijn van maximaal 3 maanden.

Proefabonnementen op bladen en tijdschriften

Bij proefabonnementen is stilzwijgende verlenging niet toegestaan. Na de afgesproken proefperiode stopt het abonnement vanzelf. Een proefabonnement hoeft dus niet opgezegd te worden: er geldt namelijk nooit een opzegtermijn voor een proefabonnement.

Tips

  • Neem goed kennis van de voorwaarden voordat u abonnee wordt.
  • Indien u heeft opgezegd en u heeft geen bevestiging ontvangen, controleer dan of de opzegging wel goed is gegaan.

 

bron: Rijksoverheid.nl