Incassobureau: wat moet u weten?

RedactieAlgemeen

Een schuldeiser kan een incassobureau inschakelen als je je schuld niet of niet op tijd betaalt. Het incassobureau stuurt je dan een of meerdere brieven waarin ze u willen bewegen alsnog uw schulden te betalen, vaak binnen een termijn van 14 dagen. Welke kosten mag het incassobureau rekenen? Wat mag een incassobureau niet doen? Wat moet u doen als u een brief van een incassobureau krijgt?

 

Hoeveel kosten mag het incassobureau rekenen?

In de wet is geregeld hoeveel incassokosten een incassobureau mag innen. De hoogte van de incassokosten hangt af van de hoogte van de rekening.

Bedrag van de rekening Maximum aan incassokosten
Over de eerste 2500 euro 15%
Over de volgende 2500 euro 10%
Over de volgende 5000 euro 5%
Over de volgende 190.000 euro 1%
Boven 200.000 euro 0.5%

Voor incassokosten geldt er een minimum van 40 euro. Deze kosten mogen altijd gevraagd worden. Naast incassokosten mogen er niet ook administratiekosten, herinneringskosten of iets dergelijks worden gerekend. Al deze kosten vallen onder incassokosten en mogen de bovengenoemde percentages niet overschrijden.

Wat mag een incassobureau niet doen?

Een incassobureau is niet hetzelfde als een deurwaarder. Een incassobureau is in tegenstelling tot een deurwaarder niet bevoegd om officiële documenten zoals een dagvaarding uit te brengen. Ook mag een incassobureau geen beslag leggen. Hier is in de meeste gevallen een uitspraak van de rechter nodig. Bovendien mag het incassobureau na de uitspraak van de rechter zelf geen beslag leggen, dit moet een deurwaarder doen. Een incassobureau kan dus wel dreigen met beslaglegging of een dagvaarding, maar ze kunnen dit niet zomaar uitvoeren.

 

Wat moet u doen als u een brief van een incassobureau krijgt?

Als u een brief van een incassobureau krijgt, is het belangrijk deze brief niet direct weg te gooien of te negeren. Het incassobureau kan ernaast zitten wat betreft de rekening en de kosten. Toch is het verstandig om uit te zoeken wat uw rechten zijn. Het bureau kan naar de rechter stappen als de rekening wel terecht is. Dit verhoogt de kosten die u moet betalen en kan zelfs leiden tot beslaglegging.

Als u het niet eens bent met de kosten, kunt u in contact opnemen met het incassobureau om kenbaar te maken waar u het niet mee eens bent en waarom. U kunt ook besluiten om enkel de kosten te betalen die terecht zijn gevorderd en het incassobureau een brief te sturen waarin u uitlegt waarom u dit heeft gedaan.

Mocht u vragen hebben over een brief die u van een incassobureau heeft gehad, kunt u ons bereiken op 010 – 413 00 90.