Kunnen kinderen het huurcontract van hun ouders overnemen?

RedactieHuur- en woonrecht

Stel u heeft een huurwoning en woont er al jaren in. U besluit om ergens anders te wonen, maar uw (meerderjarige) kinderen willen in het huis blijven wonen. Is dit mogelijk?

De basisregel is: nee, uw kind kan er niet blijven wonen. Als zij niet op het contract staan als medehuurders, komt er geen huurbescherming aan hen toe. Zij zijn dan verplicht om samen met u het huis te verlaten. Dit is ook zo als de ouders overlijden en de kinderen in het huis blijven.

Wat kunt u wel doen als kind: de verhuurder vragen of er een nieuw huurovereenkomst met u kan worden gesloten, waardoor u de nieuwe huurder wordt.

Ook is het mogelijk om een bij uw verhuurder een verzoek tot erkenning als medehuurder te doen. Op het moment dat de verhuurder dit verzoek accepteert, bent u medehuurder en kunt u dus in het huis blijven.

Als de verhuurder hier niet aan meewerkt, kunt u dit bij de rechter afdwingen. Dit gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen. Er moet eerst worden bewezen dat er sprake is van een duurzaam gemeenschappelijk huishouden. Uit de jurisprudentie vloeien er ook een aantal andere voorwaarden, zoals de minimale duur van dit duurzame gemeenschappelijke huishouden.

Heeft u vragen naar aanleiding van het lezen van dit artikel? U kunt ons bereiken op het volgende telefoonnummer: 010-4130090.