Mag ik iemand uitschrijven uit mijn woning?

RedactieAlgemeen

Wanneer je een ex-vriend(in) of vriend(in) toestemming heeft gegeven om (tijdelijk) bij u in huis te komen wonen, is er een kans dat bepaalde omstandigheden ervoor zorgen dat u dat niet meer wenst. Als je de inwoner vervolgens vraagt te vertrekken blijkt dat de deze daar niet toe bereid is. De vraag is of het mogelijk is om iemand uit te schrijven op uw adres wanneer deze situatie zich voor doet.

Huurhuis en iemand uitschrijven op het adres

Als je een huurhuis heeft en het contract alleen op jouw naam staat is het slim om eerst het huurcontract te controleren voordat je iemand laat inschrijven op het adres. Er zijn namelijk huurcontracten waarin kan staan dat het niet toegestaan is om andere mensen ook op het adres in te laten schrijven omdat de woning geschikt is voor bewoning door maar één persoon.

Wanneer dit niet opgenomen is in het huurcontract dan is het wel toegestaan om iemand op jouw adres in te laten schrijven. Indien je de ander hebt ingeschreven op het adres wordt deze medehuurder. Dit betekent dat de ander dezelfde rechten heeft als jij, waardoor het niet mogelijk is om de medehuurder uit te schrijven.

Indien je er niet voor hebt gekozen om de inwoner in te schrijven op het adres en daarmee dus niet is bijgeschreven op het huurcontract, is er enkel sprake van een huisgenoot. Je hebt als hoofdbewoner dan ook het recht om de huisgenoot te vragen te vertrekken wanneer jij daar behoefte aan hebt.

Koophuis en iemand uitschrijven op het adres

Als je een koophuis hebt is het uiteraard toegestaan om iemand bij je te laten wonen. Wanneer er geen sprake is van een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract en als deze persoon ook geen mede-eigenaar is van de koopwoning, kan je de inwoner vragen te vertrekken wanneer je dat wil. De inwoner kan geen rechten ontlenen aan het feit dat de inwoner tijdelijk bij je heeft gewoond.

Mocht er wel sprake zijn van een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract dan kan je de inwoner niet zomaar uit de woning zetten. Je zult dan verplicht zijn om het andere deel van de woning te kopen om de ander het huis uit te zetten.

 

Stel je hebt het recht om de woning alleen te bewonen of je bent hoofdbewoner van de woning, is het dan mogelijk om iemand uit te schrijven of uit te laten schrijven op het adres? Nee, dat is niet mogelijk. Het is wel mogelijk om de gemeente te verzoeken om een adresonderzoek te starten. De gemeente kan controleren waar de persoon daadwerkelijk woont of ingeschreven is. Wanneer dat niet het geval is zal de gemeente de gegevens wijzigen of uit uitschrijven uit de Basisregistratie Personen.

 

Wanneer de inwoner uiteindelijk toch niet wil vertrekken uit de huur- of koopwoning is het bijvoorbeeld mogelijk om de sloten te veranderen. Het is daarbij wel van belang dat je de inwoner een redelijke termijn hebt gegeven om de woning te verlaten. De laatste mogelijkheid is om een juridische procedure te starten. Dit kost overigens wel veel tijd en geld. Dus bedenk goed waar je aan begint.

Mocht je nog andere vragen hebben met betrekking tot bovenstaande, neem dan contact met ons op via het volgende telefoonnummer: 010-4130090.