Mijn huurbaas verhoogt mijn huur door de stijgende energieprijzen, mag dit?

RedactieBlog, Huur- en woonrecht, Uw recht

 

De huurprijzen zijn de laatste tijd ontzettend gestegen. Dit kan oplopen tot honderden euro’s. U doet waarschijnlijk niet snel de verwarming aan om deze kosten zo laag mogelijk te houden. We horen de laatste tijd vaak dat een huurbaas de maandelijkse huurprijs verhoogt. Maar is het wel toegestaan om de huurprijs te verhogen op grond van de stijgende energieprijzen?

Allereerst is het belangrijk om na te gaan wat voor een contract u heeft met uw huurbaas. Een huurbaas is niet zomaar toegestaan de huurprijs te verhogen. Er zijn drie verschillende huurcontracten met verschillende regels.

All-in huurcontract: 

Dit is een huurcontract waarbij u huur betaalt inclusief service -en energiekosten. Dit is een vast bedrag per maand, waarbij het onduidelijk is welk deel de huurprijs is. Het is een vast bedrag voor alle kosten samen. De huurbaas is verantwoordelijk voor het overmaken van de energieprijzen naar de energieleverancier. Hij mag deze kosten niet doorberekenen in uw huur wanneer deze kosten stijgen. Bij een all-in huurcontract is het dus niet toegestaan om de huurprijs te verhogen op basis van de stijgende energieprijzen. Mocht uw huurbaas dit wel doen, laat dan weten het niet eens te zijn met de huurverhogen en schakel indien noodzakelijk hulp in.

Service -en energiekosten betalen in de vorm van een voorschot:

Hierbij wordt er wel een splitsing gemaakt tussen de kale huur, service -en energiekosten. In tegenstelling tot het all-in huurcontract is er bij deze vorm een duidelijk onderscheid en betaalt de huurder de service -en energiekosten in de vorm van een voorschot. Een huurbaas spreekt een bedrag af en die betaalt u maandelijks. Wanneer aan het eind van het jaar de kosten voor energie hoger blijken te zijn, moet u geld bijbetalen. Blijken de kosten voor energie lager te zijn, dan krijgt u geld terug. Het is niet zomaar toegestaan om de huurprijs te verhogen, maar u kunt wel een narekening krijgen. Nu de energieprijzen stijgen moet u zelf deze kosten betalen. De maandelijkse voorschotten die u bij dit contract betaalt mag de huurbaas niet midden in het jaar verhogen. De huurbaas kan dit maar één keer per jaar doen nadat het eindoverzicht is gestuurd. Is het eindoverzicht nog niet verstuurd dan is het niet mogelijk voor een huurbaas om het voorschot te verhogen. Als huurder heeft u wel het recht om zelf te vragen om het voorschot te verhogen. Hierbij dient u zelf de afweging te maken. Wanneer aan het eind van het jaar de energiekosten erg gestegen zijn, kan het voorkomen dat u een heel hoog bedrag moet bijbetalen. U kunt er dan voor kiezen om het voorschot alvast maandelijks te verhogen.

Kaal huurcontract exclusief energiecontract:

Bij deze laatste vorm sluit u zelf een energiecontract af bij een leverancier. Maandelijks maakt u dan ook zelf het geld voor energie over. Dit gaat niet langs uw huurbaas. Het is daarom niet toegestaan om een huurverhoging van uw huurbaas te krijgen op basis van de stijgende energieprijzen. Deze betaalt u namelijk zelf dus een huurbaas mag deze kosten nooit doorberekenen in uw huur.

Een huurbaas mag dus niet zomaar de huurprijs verhogen. Kijk goed wat voor een contract u heeft. Heeft uw huurbaas de huurprijs wel verhoogd laat dan allereerst weten het niet eens te zijn met de huurverhoging. Betaal nooit de huurverhoging wanneer u vermoedt dat deze onrechtmatig is. Mocht u twijfelen over welk type contract u heeft, kunt u ons altijd bellen voor advies.