Scheiden van tafel en bed: hoe werkt het?

RedactieAlgemeen

Een scheiding van tafel en bed is niet hetzelfde als een echtscheiding. U blijft namelijk getrouwd bij het scheiden van tafel en bed. Daarentegen zijn de meeste juridische regelingen en stappen hetzelfde als bij een echtscheiding. U dient onder andere een verdeling van de bezittingen en schulden op te maken, partneralimentatie te regelen en een ouderschapsplan op te stellen. Hoe werkt een scheiding van tafel en bed?

Scheiding van tafel en bed

Scheiden van tafel en bed is een officiële procedure. Bij een scheiding van tafel en bed dient u de gemeenschap van goederen te verdelen, een ouderschapsplan op te stellen, partneralimentatie te regelen en een uitspraak bij de rechter aan te vragen. De procedure is zodoende hetzelfde als bij een echtscheiding. Echter, een scheiding van tafel en bed schrijft u niet in bij de gemeente. U dient slechts een dergelijke scheiding in te schrijven bij het huwelijksgoederenregister. Dit is onder andere van belang voor eventuele schuldeisers. De kosten voor een scheiding van tafel en bed zijn vergelijkbaar met de kosten voor een echtscheiding. U betaalt de kosten voor een advocaat en de kosten voor de procedure bij de rechter.

Daarbij dienen twee zaken te worden opgemerkt. Ten eerste, een scheiding van tafel en bed is niet hetzelfde als op verschillende adressen verblijven of apart wonen. Indien u en uw echtgenoot staan ingeschreven op andere adressen, maar geen scheiding van tafel en bed hebben, blijft de gemeenschap van goederen standhouden. Ten tweede, met een geregistreerd partnerschap kunt u niet scheiden van tafel en bed. Een dergelijke scheiding is alleen mogelijk bij een huwelijk.

Redenen, voor- en nadelen en gevolgen

De meest voorkomende redenen voor een scheiding van tafel en bed zijn: indien men niet wilt scheiden vanwege het geloof of wanneer men financieel onafhankelijk wilt zijn. Als alternatief voor een scheiding van tafel en bed, op grond van financiële redenen, kunt u ook huwelijkse voorwaarden opstellen. Deze voorwaarden vervangen dan de gemeenschap van goederen. Zo’n procedure is relatief goedkoper dan een scheiding van tafel en bed.

Een voordeel van scheiden van tafel en bed is dat u getrouwd blijft. Dit kan voordelig zijn vanwege geloofsovertuigingen, financiële reden of omdat u behoefte heeft aan een pauze. Door middel van scheiden van tafel en bed is het namelijk mogelijk om het huwelijk weer te herstellen.

Er zit echter een nadeel aan het scheiden van tafel en bed. Indien u bent gescheiden van tafel en bed kunt u pas na 3 jaar een echtscheiding aanvragen. Dit houdt in dat indien u wilt trouwen met een nieuwe partner, dit pas mogelijk is nadat de 3 jaar zijn verlopen en de echtscheiding is voltooid. Daarentegen is het mogelijk binnen die 3 jaar een echtscheiding aan te vragen indien uw echtgenoot daarmee instemt.

Wat zijn de gevolgen van een scheiding van tafel en bed? Bij een dergelijke scheiding gelden dezelfde regelingen en gevolgen als bij een echtscheiding. Eén van de gevolgen is het verdelen van de goederen; bezittingen en schulden. Daarnaast bent u door middel van scheiding van tafel en bed geen fiscale partners meer.

Partneralimentatie, bijstandsuitkering, pensioen en erfenis

In de volgende alinea’s worden een aantal belangrijke zaken met betrekking tot het scheiden van tafel en bed genoemd.

Na de scheiding van tafel en bed bent u financieel onafhankelijk. U kunt daarom net zoals bij een echtscheiding partneralimentatie regelen. De afspraken over de kinderalimentatie worden geregeld in het ouderschapsplan. Voor vragen over partneralimentatie kunt u contact met ons opnemen (Stichting Rechtswinkel Rotterdam; 010 – 413 00 90) of het nieuwbericht ‘Wat is partneralimentatie?’ op onze site raadplegen (http://rechtswinkelrotterdam.nl)

Indien u een bijstandsuitkering krijgt of aanvraagt terwijl u van tafel en bed gescheiden bent, ontvangt u een uitkering voor een alleenstaande. Het is hierbij van belang dat u niet meer samenwoont met uw echtgenoot. De regeling met betrekking tot de partneralimentatie heeft effect op de hoogte van de bijstandsuitkering.

Hoe verdeelt u uw pensioen bij een dergelijke scheiding? Het ouderdomspensioen wordt verdeelt, maar het nabestaandepensioen niet. Het ouderdomspensioen is het pensioen dat is opgebouwd door een pensioenregeling. Het nabestaandepensioen is (een deel) van het pensioen dat u ontvangt wanneer u gescheiden bent en uw ex-partner overlijdt. Bij een scheiding van tafel en bed blijft u officieel getrouwd; u verdeelt daarom niet het nabestaandepensioen. Na een scheiding van tafel en bed bent u niet meer elkaars erfgenaam. U ontvangt geen erfenis meer. Indien u wilt dat uw echtgenoot erfgenaam blijft, kunt u dit regelen via uw testament.

Mocht u nog vragen hebben over het scheiden van tafel en bed, dan kunt u ons bereiken op 010 – 413 00 90.