Vergoeding bij vertraging of annulering vlucht binnen de Europese Unie

RedactieConsumentenrecht

Het kan iedereen overkomen: je staat op het vliegveld klaar om naar je bestemming te vertrekken, maar krijgt dan te horen dat je vlucht vertraagd of zelfs geannuleerd is. Gelukkig heb je binnen de Europese Unie als passagier rechten en kun je in sommige gevallen aanspraak maken op een vergoeding.

Vergoeding bij vertraging

Als je vlucht binnen de Europese Unie meer dan drie uur vertraagd is, heb je mogelijk recht op een vergoeding. De hoogte van de vergoeding hangt af van de afstand van de vlucht. Voor vluchten tot 1.500 kilometer is dit € 250,-, voor vluchten tussen de 1.500 en 3.500 kilometer is dit € 400,- en voor vluchten van meer dan 3.500 kilometer is dit € 600,-.

Naast de vergoeding heb je bij vertraging van meer dan twee uur ook recht op verzorging door de luchtvaartmaatschappij. Dit houdt in dat de luchtvaartmaatschappij jou eten en drinken moet geven en eventueel een hotelovernachting moet regelen als de vertraging tot de volgende dag duurt. Als de vertraging langer dan vijf uur duurt, kun je er ook voor kiezen om de vlucht te annuleren en je geld terug te krijgen.

Vergoeding bij annulering

Als je vlucht binnen de Europese Unie geannuleerd wordt, heb je mogelijk recht op een vergoeding. De hoogte van de vergoeding hangt wederom af van de afstand van de vlucht. Voor vluchten tot 1.500 kilometer is dit € 250,-, voor vluchten tussen de 1.500 en 3.500 kilometer is dit € 400,- en voor vluchten van meer dan 3.500 kilometer is dit € 600,-.

Naast de vergoeding heb je bij annulering ook recht op verzorging door de luchtvaartmaatschappij. Dit houdt in dat de luchtvaartmaatschappij jou eten en drinken moet geven en eventueel een hotelovernachting moet regelen als je vlucht pas de volgende dag vertrekt. Je kunt er ook voor kiezen om je geld terug te krijgen als je besluit niet meer te reizen.

Uitzonderingen

Het is goed om te weten dat er enkele uitzonderingen zijn waarin je geen recht hebt op een vergoeding. Dit is bijvoorbeeld het geval als de vertraging of annulering veroorzaakt wordt door buitengewone omstandigheden, zoals slecht weer, een staking of een terroristische aanslag. In deze gevallen kan de luchtvaartmaatschappij niet verantwoordelijk worden gehouden en heb je geen recht op een vergoeding.

Kortom, als je vlucht binnen de Europese Unie vertraagd of geannuleerd wordt, heb je mogelijk recht op een vergoeding. De hoogte van de vergoeding hangt af van de afstand van de vlucht en de duur van de vertraging.