Vertraagde vlucht? Kans op recht op vergoeding

RedactieAlgemeen

Er is een kans dat u na een vertraagde vlucht recht hebt op een vergoeding. Dit kan in de gevallen waarin u met een vertraging van drie uur of meer op de eindbestemming aankomt. De hoogte van compensatie is afhankelijk van de lengte van de vlucht en de duur van de vertraging. Het is zeker de moeite waard om bij een vertraging even onderstaande vereisten te toetsen aan uw vertraging want wie weet heeft u recht op een vergoeding.

Vereisten voor vergoeding

U heeft geen recht op vergoeding indien er sprake is van overmacht. Onder overmacht kunnen bijvoorbeeld stakingen, slechte weersomstandigheden, natuurrampen of medische noodlandingen vallen. De stakingen van het eigen personeel van de luchtvaartmaatschappijen kunnen niet worden gezien als overmacht. In de eerder genoemde gevallen is de luchtvaartmaatschappij niet gehouden om een vergoeding uit te keren bij vertragingen. Het recht op vergoeding geldt alleen als er voldaan is aan de volgende vereisten:

  • u komt met drie uur of meer vertraging aan op uw eindbestemming;
  • u vertrekt vanuit een EU-land of u vliegt terug naar een EU-land met een in de EU gevestigde luchtvaartmaatschappij;
  • u komt door middel van een overstap vanuit de EU naar een bestemming buiten de EU en de vertraging oploopt.

De hoogte van compensatie

Als uw vlucht minder dan 1500 km betrof en u een vertraging had van meer dan 3 uur bij aankomst kunt u per passagier een vergoeding van € 250,- krijgen. Bij een vlucht van tussen de 1500 en 3500 km of vluchten binnen de EU van meer dan 1500 km en u heeft vertraging van meer dan 3 uur bij aankomst  heeft u al recht op vergoeding van € 400,-. Indien uw vlucht meer dan 3500 km betrof en uw vertraging bij aankomst tussen de 3 en 4 uur was heeft u recht op een vergoeding van € 300,- Tot slot heeft u bij een vertraging van meer dan 4 uur en een vlucht van meer dan 3500 km zelfs recht op € 600,- per passagier. Het is dus zeker de moeite waard om bij vertraging van uw vlucht actie te ondernemen. 

Wat te doen?

Indien uw vlucht en de vertraging voldoet aan bovenstaande vereisten is het raadzaam om een vordering in te dienen bij de luchtvaartmaatschappij waardoor de vertraging is ontstaan. Er zijn meerdere bedrijven gespecialiseerd in het indienen van deze vorderingen. U kunt contact opnemen van de Rechtswinkel Rotterdam, zodat wij u kunnen adviseren met het benaderen van het juiste bedrijf dat uw vergoeding kan vorderen.