Vijf tips voor (juridische) onderhandelingen

RedactieUw recht

Heeft u een (juridisch) probleem met bijvoorbeeld uw werkgever, verhuurder of buren en weet u niet hoe u dit kunt oplossen? Geen probleem! De Rechtswinkel Rotterdam kan u voorzien van gratis juridisch advies. In dit artikel lichten we een aantal algemene tips uit die u wellicht verder kunnen helpen

1. Ken uw rechten en plichten

Vaak kunnen partijen niet op gelijke voet onderhandelen over (juridische) kwesties, omdat een van de partijen zijn rechten of plichten niet goed kent. Dit is vaak de ‚zwakkere’ partij zoals de huurder of de werknemer. Het is in zulke gevallen niet verstandig te leunen op verklaringen van de tegenpartij die betrekking hebben op uw rechten of plichten. Het is verstandiger dit eerst zelf uit te zoeken, bijvoorbeeld via nieuwsartikelen van rechtswinkels, het juridisch loket of advocatenkantoren.

2. Volg de juiste procedure

Het is erg belangrijk de juiste procedure te volgen wanneer u in een (juridisch) geschil bent verwikkeld. De reden hiervoor is dat er vaak meerdere stappen moeten worden genomen voordat u ergens daadwerkelijk aanspraak op kunt maken.

3. Houd uw emoties onder controle

Hoewel het soms lastig kan zijn, loont het vaak om tijdens (juridische) onderhandelingen uw emoties onder controle te houden. Emotionele reacties of impulsieve beslissingen kunnen de situatie laten escaleren, waardoor uw juridische positie verslechtert. Zorg er dus altijd voor dat u onderzoek doet of advies inwint voordat u op de tegenpartij reageert.

4. Verzamel bewijsmateriaal

Het verzamelen van bewijsmateriaal is een van de belangrijkste tips: hoewel u vaak gemakkelijk kunt stellen dat u een (juridisch) probleem heeft, is het vaak lastiger dit te bewijzen. Daarom is het belangrijk alle communicatie met uw tegenpartij op te slaan en zo nodig over te leggen. Juist om die reden is het handig om niet telefonisch, maar via de e-mail te communiceren: telefoongesprekken kunnen immers minder makkelijk worden opgeslagen. Daarnaast is het verstandig om foto’s te maken van eventuele schade of een logboek bij te houden van gebeurtenissen tijdens het geschil.

5. Neem contact op met de rechtswinkel

Komt u, ondanks bovenstaande tips, niet uit de vervelende situatie? U kunt de Rechtswinkel Rotterdam telefonisch bereiken op maandag en donderdag om 13:30-17:30 en op dinsdag, woensdag en vrijdag om 8:30-12:30.