Wanneer bent u juridisch ouder?

RedactiePersonen-, familie- en erfrecht

Het is belangrijk om te weten of u juridisch ouder bent. Het juridisch ouderschap draagt namelijk een aantal wettelijke gevolgen met zich mee. Aan het juridisch ouderschap is het verkrijgen van een achternaam, eventuele erfenissen, de Nederlandse nationaliteit en andere rechten en plichten verbonden. Daarnaast bent u als juridisch ouder verplicht om voor uw kind te zorgen. De vraag die veelal gesteld wordt is wanneer u juridisch ouder bent? En hoe werkt het juridisch ouderschap bij adoptie en als twee mannen of twee vrouwen samen een kind willen krijgen?

Een juridisch ouder is de ouder van een kind volgens de wet. De moeder van het kind wordt automatisch gezien juridisch ouder. Bij vaders en partners hangt het af van de omstandigheden van de situatie en zij kunnen doormiddel van erkenning toch juridisch ouder worden.

Wanneer er sprake is van een geboorte van een kind in een huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen man en vrouw dan zijn beide ouders automatisch juridisch ouder. Beide ouders hebben samen het ouderlijk gezag. Ook als de man niet de biologische vader is, wordt hij volgens de wet juridisch ouder. Het is dan voor de man wel mogelijk om het vaderschap te ontkennen.

Bij de geboorte van een kind in een huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen twee vrouwen is het juridisch ouderschap niet altijd automatisch geregeld. Wanneer de zaaddonor niet bekend is dan zijn de twee ouders automatisch juridisch ouder. Echter, als het kind is verwekt met een bekende donor dan moet de duomoeder het kind erkennen of adopteren. De duomoeder is de partner van de biologische moeder.

De situatie dat twee mannen juridisch ouder willen worden is echter weer anders. Als er voor de geboorte van een kind gebruik wordt gemaakt van een draagmoeder, dan wordt de draagmoeder automatisch juridisch moeder volgens de wet wanneer het kind wordt geboren. Eén van de twee vaders kan met toestemming van de draagmoeder het kind erkennen. Door het kind te erkennen wordt de vader juridisch ouder van het kind. Als de andere vader ook juridisch ouder wil worden dan moet het kind door hem geadopteerd worden. Het juridisch moederschap stopt door deze adoptie.

In bovenstaande gevallen is er sprake van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. In het geval dat er geen sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap dan is alleen de biologische moeder juridisch ouder. Haar partner moet het kind erkennen om juridisch ouder te worden en daarnaast moet ook het ouderlijk gezag worden aangevraagd.

Heeft u vragen naar aanleiding van het lezen van dit artikel? U kunt ons bereiken op het volgende telefoonnummer: 010-4130090.