Wat als ik standaard meer werk dan in mijn contract staat?

RedactieAlgemeen

Wanneer je ergens gaat werken sluit je een arbeidsovereenkomst. In deze arbeidsovereenkomst staat opgenomen hoeveel uren je zal gaan werken. Structureel meer werken dan opgenomen in de arbeidsovereenkomst kan in sommige gevallen deze wijzigen.

 

Als u een periode van minstens drie maanden meer werkt dan je contracturen, kan je een aanvraag doen bij uw werkgever om de uren in je contract te wijzigen naar het daadwerkelijke aantal uren. Je moet hierbij het gemiddelde berekenen dat je hebt gewerkt per week in de laatste drie maanden. De wet noemt dit een rechtsvermoeden van arbeidsomvang.

 

Omdat het een rechtsvermoeden is, is het te weerleggen. Je werkgever kan het weerleggen door te bewijzen dat het overwerken van tijdelijke aard is.

 

Als je een geslaagd beroep wilt doen op het rechtsvermoeden van arbeidsomvang let dan op de volgende punten:

  • Aanspraak op een rechtsvermoeden van arbeidsomvang kan pas als de arbeidsovereenkomst ten minste drie maanden duurt
  • Houd de gemiddelde arbeidsomvang goed in de gaten en bereken je gemiddeld aantal uren als je merkt dat je structureel overwerkt
  • De overuren mogen niet van tijdelijke aard zijn, het is dus niet de bedoeling dat de extra uren bijvoorbeeld worden ingezet wegens een zieke collega
  • De periode waarin de overuren worden gedraaid moet representatief zijn, het mag dus niet enkel gaan om een bepaalde piekperiode binnen het bedrijf (bijvoorbeeld een strandtent in de zomer)