Wat als u bent uitgeschreven bij de BRP

RedactieAlgemeen

Stel, u heeft een tijdje in het buitenland gewoond. Bijvoorbeeld om te studeren of te werken. Of gewoon simpelweg om even ons kikkerlandje te ontvluchten. Het kan dan zo zijn dat u bent uitgeschrevn bij de BRP. Wat moet u dan doen?

Wat is de BRP?

De afkorting BRP staat voor basisregistratie personen. Hierin worden persoonsgegevens verzameld van de bewoners van Nederland. Dit wordt bijgehouden door gemeenten. Zo houden ze bijvoorbeeld huwelijken bij en wanneer er iemand verhuist. Indien u naar een andere gemeente verhuist, verhuizen de persoonsgegevens met u mee. Als u een tijdje in het buitenland heeft gewoond, dient u een verzoek tot herverstiging in te dienen bij uw gemeente. Indien u van plan bent om korter dan 4 maanden te blijven, kan u worden ingeschreven als ‘niet-ingezetene’.

Hervestiging

Om in aanmerking te komen voor een hervestiging moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  1. U bent eerder in Nederland ingeschreven geweest
  2. U beschikt over een burgerservicenummer (BSN)
  3. U bent van plan langer dan 4 maanden te blijven
  4. U bent bij de BRP uitgeschreven

Verder moet u een aantal documenten meenemen. Ten eerste een geldig identiteitsbewijs. Ten tweede dient u ook het aangifteformulier mee te nemen. Afhankelijk van de woonsituatie waar u in terecht komt, moeten ook andere documenten meegenomen worden. Als u een huis gaat huren, moet u het huurcontract of een verhuurdersverklaring meeenemen. Let er hierbij op dat deze niet ouder dan 3 maanden mag zijn. Indien u gaat inwonen bij een andere huurder heeft u een verklaring van inwoning nodig. Daarbij moet ook een kopie van het ID zitten van de persoon waarbij u gaat inwonen.

Indien u nog vragen heeft kunt u ons bereiken op het volgende telefoonnummer: 010 413 00 90