Wat kun je doen als je spijt hebt van een aankoop?

VoorzitterConsumentenrecht, Uw recht

Stel je bent in de winkel en je ziet het bed van je dromen. Een beetje halsoverkop koop je het bed, maar de volgende dag heb je spijt. In dit artikel wordt uitgelegd wat je dan kunt doen.

Hiervoor is het belangrijk onderscheid te maken tussen iets wat u in de winkel heeft gekocht of iets wat u online, telefonisch of aan de deur heeft gekocht. Namelijk, als u iets online, telefonisch of aan de deur heeft gekocht geldt er een wettelijke bedenktermijn van 14 dagen. Bij een koop in een winkel is het uitgangspunt: koop is koop.

Koop is koop

Bij aankopen in de winkel geldt geen wettelijke bedenktermijn van 14 dagen en ben je in beginsel dus gebonden aan de koopovereenkomst. Wat nu als je toch van de koopovereenkomst af wilt? Wat je kunt doen is in gesprek gaan met de verkoper. Alleen als de verkoper akkoord gaat, kun je van de koopovereenkomst af.

Het is verstandig om de algemene voorwaarden van de verkoper door te lezen. Sommige verkopers bieden namelijk de mogelijkheid om de koopovereenkomst achteraf te annuleren. Dit is echter een service en geen recht! Voorbeelden van services zijn:

  • De mogelijkheid om binnen 7 dagen te ruilen
  • De mogelijkheid om de koop te annuleren, tegen het betalen van de annuleringskosten
  • De mogelijkheid om een tegoedbon te accepteren

Let op: als het gekochte product kapot is, dan is er geen sprake van spijt van je aankoop, en mag de verkoper niet slechts een tegoedbon aanbieden!

 

Online, telefonisch of aan de deur

Voor online, telefonische en aankopen aan de deur geldt een wettelijke bedenktermijn van 14 dagen. Binnen deze termijn heb je het recht om de verkoper te laten weten dat je van de koop afziet. De verkoper dient dan het volledige aankoopbedrag terug te betalen. De verkoper mag je de kosten van retourzending in rekening brengen, wel dient hij dit vooraf te melden.

Goed om te weten: een koopovereenkomst kan zowel schriftelijk als mondeling worden afgesloten. Het is dus niet zo dat je pas een koopovereenkomst sluit als je het product betaald hebt.

Voor meer informatie bel ons gratis nummer: 010-413 00 90