Wel of geen rechtsbijstandsverzekering afsluiten?

RedactieRechtshulp, Uw recht

In deze blog vertel ik wat een rechtsbijstandsverzekering is en wat u allemaal moet weten voordat u een rechtsbijstandverzekering afsluit.

Wat is een rechtsbijstandsverzekering?

Als u een rechtsbijstandsverzekering afsluit krijgt u hulp en advies bij juridische problemen, de verzekeraar heeft hier veelal zelf juristen voor in dienst. Een paar voorbeelden van juridische problemen zijn: een verkeersongeluk waarbij u niet tot een oplossing komt met de tegenpartij, onenigheid over een aankoop of problemen met uw werkgever.

Zoals u ziet zijn dit onderwerpen die u niet altijd van tevoren ziet aankomen. Het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering als je al een probleem hebt is helaas niet mogelijk. Wel bieden verzekeraars soms korting aan op rechtsbijstand als je direct hulp of advies nodig hebt.

Soms kan je aanspraak maken op wettelijke rechtsbijstand, kijk hiervoor naar een eerdere blog: https://rechtswinkelrotterdam.nl/nieuws/wanneer-heb-ik-recht-op-gesubsidieerde-rechtsbijstand

Wat kost een rechtsbijstandsverzekering?

De prijs van een rechtsbijstandsverzekering die u afsluit is afhankelijk van de voorwaarden van de verzekering. Waar u zich voor verzekerd (welke dekkingen u afsluit) heeft hier de grootste invloed op. Veel voorkomende dekkingen zijn: consumentenrecht, inkomen (werk/uitkering), wonen, verkeer (letsel/schade) en familierecht (ouderschap/erfenis). Hoe meer je wilt verzekeren, hoe hoger de premie wordt.  Let op, echtscheidingen vallen vaak buiten de verzekering.

Een ander onderdeel van de prijs is of er een eigen risico betaald moet worden. De premie wordt vaak lager als het eigen risico hoger wordt. Ook kan er sprake zijn van een minimumbedrag (‘franchise’ in verzekeringstermen) voor de claim, denk bijvoorbeeld aan de online aankoop van kleding. Dit valt dan buiten de dekking van de verzekering.

Zoals eerder genoemd werken veel rechtsbijstandsverzekeraars met eigen juristen. Het kan zo zijn dat er voor uw zaak een advocaat of een andere specialist nodig is die niet in dienst is van de rechtsbijstandsverzekeraar. Het verschilt per verzekering of u deze zelf mag kiezen of niet en of dit ook vergoed wordt.

Daarnaast is de prijs van de verzekering afhankelijk van de gezinssamenstelling. Als  alleenstaande is een rechtsbijstandverzekering goedkoper dan wanneer u een gezin met kinderen heeft.

Is er nog iets dat ik moet weten voordat ik een rechtsbijstandverzekering afsluit?

Stel uzelf de vraag wat u wilt verzekeren en welke kosten u zelf zou kunnen dragen. Lees daarna de polisvoorwaarden door van de verzekering die u overweegt. Hiermee krijgt u een goed beeld van wat wel verzekerd is en wat niet, maak op basis daarvan een afweging welke verzekering u wilt afsluiten. Controleer hierbij of de rechtsbijstandsverzekeraar aangesloten is bij het verbond van verzekeraars, dit verbond controleert namelijk de kwaliteit van de dienstverlening.

Heeft u vragen over uw polis, of heeft u een andere juridische vraag, bel ons gerust!